Artikels in media

Artikel TVL 02.04.2019

Binnenlandse Zaken vraagt aan de politie om de daders van het vuurwerk bij de kampioenenviering van Neeroeteren FC in 4de provinciale te identificeren. De voetbalcel van Binnenlandse Zaken neemt aanstoot aan de beelden, die we dit weekend in ons programma TVL Score uitzonden. Bij de club zijn ze geschrokken. Burgemeester Tollenaere van Maaseik gaat met de club rond de tafel zitten om herhaling van de feiten te voorkomen.

Bron TVL: https://bit.ly/2TQjyHd

 

 

 

Artikel Het Nieuwsblad 04/11/2018

De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken start een strijd tegen vuurwerk in de voetbalstadions. Wie betrapt wordt met bommetjes of Bengaals vuur riskeert een stevige sanctie. “De veiligheidsrisico’s zijn veel te groot. Families moeten op een veilige manier naar het voetbal kunnen gaan”, zegt de nieuwe directeur Olivier Labarre.

Liefst 685 pv’s werden er de laatste 3,5 jaar opgemaakt voor het gebruik van vuurwerk in onze voetbalstadions. Veel te veel, als het aan de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken ligt. De nieuwe directeur, Olivier Labarre, kondigt in de Waalse krant La Dernière Heure aan dat hij een strijd begint tegen Bengaals vuur en dergelijke: “Het houdt grote gevaren in voor de veiligheid van de toeschouwers. Kwetsuren door vuurwerk kunnen onomkeerbaar zijn. Het hoort gewoon niet thuis in een voetbalstadion.”

De Voetbalcel paste deze zomer nog de wet aan, waardoor ook in een perimeter rond het stadion het vuurwerk al verboden is. Wie daar betrapt wordt, riskeert al een boete. “De minimumboete is 500 euro en een stadionverbod van 12 maanden. Afhankelijk van de omstandigheden en eventuele antecedenten, kan de straf nog strenger zijn”, zegt Labarre. De pakkans hangt natuurlijk af van de inzetbaarheid van het politiekorps. De voorbije jaren was er steeds meer vuurwerk aanwezig, ondanks fouilles en de nodige controles. “Maar”, benadrukt de voetbalcel, “gezien de aanwezigheid van camera’s in onze voetbalstadions, is de kans klein dat je uiteindelijk nog een straf kan ontlopen.”

Met de waarschuwing zet Labarre het werkt van zijn voorganger, de betreurde Jo Vanhecke. Die overleed plots in 2015. Vanhecke transformeerde sinds de eeuwwisseling het Belgische voetballandschap, en was een pionier in de strijd tegen hooliganisme. Door zijn efficiënte aanpak werd geweld in het stadion een zeldzaamheid, en vonden gezinnen met kinderen terug hun weg naar het voetbal. “Dat is ook nu ons doel”, zegt Olivier Labarre. “Het stadion moet een plaats zijn waar families naartoe kunnen komen. Daar hoort geen geweld, en dus ook geen gevaarlijk vuurwerk.” 

 

 

 

Artikel GvA 04/09/2018

 

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft zich dinsdag uitgesproken over de “Al wie niet springt is een Jood”-gezangen van enkele Beerschot Wilrijk-fans in de thuiswedstrijd tegen Lokeren van eind mei.

Het Beerschot Wilrijk-bestuur moest zich midden mei op de voetbalbond komen verantwoorden voor de gezangen die een aantal thuissupporters tijdens de wedstrijd tegen Lokeren zongen. Er werd onder meer “Al wie niet springt is een Jood” gezongen.

De geschillencommissie boog zich over de zaak en in hoger beroep oordeelde instantie niet veel later dat de slogan niet beschouwd werd als discriminerend. “Er moet sprake zijn van een bijzondere wil om aan te zetten tot discriminatie, haat of geweld dat. Indien dat niet het geval is, behoort elke uiting tot de vrijheid van meningsuiting”, klonk het toen.

Geuzennaam

Het bondsparket vocht de beslissing van de commissie aan en tekende hoger beroep aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Het parket komt van een kale reis terug, want het BAS heeft het beroep dinsdag verworpen. Er kan volgens de instantie niet worden aangetoond dat “het om discriminerende of beledigende spreekkoren gaat vermits de supporters van Beerschot Wilrijk met de term ‘Joden’ doelen op de supporters en de spelers van Antwerp. ‘Joden’ is een naam die de supporters van R. Antwerp zichzelf al decennialang geven. Het betreft in dit geval een geuzennaam van een club, niet de benoeming van een ras, een cultuur, een godsdienst of een volk.”

Beerschot Wilrijk moet zich dus niet aan een zware sanctie verwachten, maar waarschuwt wel zijn supporters. “Wij vragen aan onze fans de regels te respecteren. Haat, discriminatie en racisme kunnen we niet toelaten in ons stadion; ludieke en creatieve acties en liederen des te meer. Daarin zijn we goed en daarin moeten we ons blijven onderscheiden”, besluit de club. Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20180904_03701701/bas-spreekt-beerschot-wilrijk-vrij-voor-al-wie-niet-springt-is-een-jood-gezangen

x